6 tips voor het uitvoeren van Rope Access werkzaamheden

Rope Access is een klimtechniek die je niet zomaar onder de knie hebt. Het vergt goede training, een actuele kennis en vooral heel veel ervaring. Eurosafe Solutions heeft een aantal specialisten in huis die graag hun kennis en tips delen.

IRATA

Om Rope Access werkzaamheden goed uit te voeren is het belangrijk dat uitvoerenden IRATA gecertificeerd zijn. Dit is een internationale trainingsstandaard die de kwaliteit waarborgt op het gebied van deze abseiltechniek. Er zijn bij IRATA drie verschillende levels. Level 1 en 2 zijn om Technician getraind te zijn. Level 3 is om Supervisor te worden en het hoogst haalbare.

Zodra er aantoonbaar 1000 uur Level 2 werkzaamheden zijn uitgevoerd, kan Level 3 training gevolgd worden. Dezelfde eis geldt voor de Level 2 training, alleen dan moet er 1000 uur Level 1 ervaring aangetoond worden. Voor elk level dient er een training van 5 dagen gevolgd te worden. Daarbij worden er ook een examens afgenomen door een externe examinator.

Rope Access is een praktische en goede manier om te werken op lastige locaties. Maar het is tevens een techniek die gevaarlijk is als je het niet goed onder controle hebt. Onderschat daarom niet de risico’s en zorg voor regelmatige training.

Rope Access

Eurosafe Solutions vindt het belangrijk dat haar specialisten beschikken over zowel theoretische kennis als praktijkervaring. Door middel van de training vergroten onze collega’s hun kennis op het gebied van Rope Access klimtechnieken. Naast een aantal level 1 specialisten hebben wij ook level 2 en level 3 specialisten in huis.

Tips

Om veilig te werken tijdens Rope Access werkzaamheden delen onze specialisten een aantal tips:

  1. Maak voor elke opdracht een V&G plan en een TRA (Taak Risico Analyse).
  2. Eenmaal aangekomen bij de klus is het belangrijk uitvoerig een LMRA (Laatste Minuut Risico Analyse) te bespreken. Waar zitten de gevaren en de risico’s. Zo ben je bewust van de risico’s en voorkom je incidenten. Alle veiligheid procedures zijn in kaart gebracht en duidelijk bij alle partijen.
  3. Check waar de touwen aan vast zitten, welke ankerpunten je gaat gebruiken, en hoe bevestigen we ons hieraan? Bespreek dit en controleer het zorgvuldig.
  4. Voer altijd een buddy-check uit. Laat de leidinggevende Level 3 iedereen controleren. Denk daarbij aan de gordel, de touwen en verbindingen. Doe dit altijd voordat je omhoog gaat. Ga nooit omhoog als je twijfelt. Bespreek hierbij ook de reddingsprocedures.
  5. Blijf continu alert en controleer regelmatig of alles nog in orde is.
  6. Houd rekening met scherpe randen. De touwen kunnen beschadigen door scherpe randen wat kan leiden tot grote gevolgen.

Neem geen risico’s. In het geval van Rope Access is een dubbele check altijd beter. En houd altijd je klimpartner goed in de gaten zodat jullie samen de klus veilig kunnen klaren.

Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Eurosafe Solutions

Eurosafe Solutions

Telefoon: +31 (0)38 467 19 10 E-mail: info@eurosafesolutions.nl