Eurosafe

Training maakt het verschil tussen veilig thuiskomen of een ongeval

Training Veilig Werken op Hoogte - Bewustwording

Alles lijkt te zijn geregeld voor een veilige werksituatie op hoogte: er is een Risico Inventarisatie & Evaluatie uitgevoerd en de protocollen zijn opgesteld. De juiste valbeveiliging is geïnstalleerd en de medewerkers beschikken over passende persoonlijke beschermingsmiddelen. Alle randvoorwaarden voor veilig werken op hoogte of in besloten ruimtes zijn aanwezig. We kunnen aan de slag!

Maar wanneer de werkzaamheden beginnen, komt er toch nog een aantal vragen naar boven. Werk ik nu correct met de systemen? Heb ik mijn harnas goed aan? Kunnen we ons met twee man aanhaken aan een veiligheidssysteem? Ben ik wel goed gezekerd? En wat moet ik doen als ik onverhoopt val?

Door passende trainingen te volgen, weten gebruikers het antwoord op deze vragen en kunnen ze veilig aan de slag. Daarnaast toont onderzoek aan dat het veiligheidsbewustzijn groeit als medewerkers de juiste training hebben gevolgd. Zo worden risico's beperkt en wordt de aansprakelijkheid gereduceerd.

Verkeerd gebruik van systemen

Verkeerd gebruik van valbeveiliging op hoogte en systemen voor in besloten ruimtes is gevaarlijk. Mét valbeveiliging waant een gebruiker zich namelijk veilig, terwijl er door verkeerd gebruik juist gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Als een gebruiker zijn of haar harnas niet op de juiste wijze heeft aangetrokken. Kan hij bij een val (deels) uit zijn harnas schieten. Heeft hij zijn veiligheidslijn niet op de juiste lengte ingesteld? Dan kan er bij een onverhoopte val een flinke smak maken. Waarbij na enige tijd het harnas de bloedvaten kan afknellen.

Om dit soort (of ergere) situaties te voorkomen is het belangrijk dat gebruikers van valbeveiligingssystemen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) getraind worden in het veilig werken op hoogte of in besloten ruimtes. Specifieke trainingen voor het werken met de verschillende systemen en middelen vormen daarbij een belangrijk onderdeel.

Training Veilig Werken in Besloten Ruimten
Training Veilig Werken in Besloten Ruimten

Aanbod van trainingen

Verschillende type trainingen helpen bij veilig werken. Voor elke (werk)situatie is er een specifieke training beschikbaar:

  • Basistraining: Veilig werken op hoogte /Bewustwording.

  • Veilig werken op hoogte: horizontaal.

  • Veilig werken op hoogte: verticaal.

  • Veilig werken op hoogte: hellende daken.

  • Veilig werken in besloten ruimtes.

  • Inspectie training PBM.

  • Redding & Evacuatie en BHV op hoogte en in besloten ruimtes.

  • Product training voor Latchways, Söll en Syam.

  • Toolbox / workshop over bovengenoemde onderwerpen.

Theorie en praktijk

De trainingen bestaan uit een theoretisch deel en een praktijkdeel. Tijdens de theorie worden werksituaties en de functies van te trainen systemen besproken en ontdekt de deelnemer waar hij of zij op moet letten bij het werken op hoogte of in besloten ruimtes.

Het praktijkgedeelte is belangrijk om ervaring op te doen met het gebruik van systemen en producten in verschillende werk- en noodsituaties. Immers, oefening baart kunst. Een training kan worden gegeven op een trainingslocatie maar in veel gevallen is het ook mogelijk om de training op uw locatie te geven. Er wordt hier uitvoerig stilgestaan bij de specifieke praktijksituatie.

Toolbox

Het is verstandig om jaarlijks een training te volgen. Dit zorgt er namelijk voor dat gebruikers op de hoogte zijn van de meeste actuele ontwikkelingen en hun kennis en kunde opfrissen. Daarnaast worden de benodigde technieken weer bijgeschaafd. Ook kunnen eventuele vragen, opgedaan in de praktijk, gesteld worden aan een gecertificeerde trainer. Een toolbox is hier heel geschikt voor.

Succesvolle afronding

Na succesvolle afronding van een training ontvangt de deelnemer, afhankelijk van het type training, een bewijs van deelname dan wel een certificaat en persoonlijke pas. Hiermee kan de cursist aantonen dat hij / zij opgeleid is in veilig werken in een bepaalde omgeving.

Daarnaast weet de deelnemer wat te doen in geval van calamiteiten. Dit minimaliseert het risico op ongevallen. En beperkt de kans op schade aan uw object en aan de veiligheidsvoorzieningen.

Niet alleen voor gebruikers

Naast dat veiligheidsbewustzijn voor gebruikers erg belangrijk is, geldt dat ook voor bijvoorbeeld een hoofd van de technische dienst, een voorman, een veiligheidskundige of andere belanghebbende. Een training kan ook voor niet-gebruikers waardevol zijn. Door te ervaren welke situaties zich voordoen op hoogte of in een besloten ruimtes en hoe te werk te gaan, Krijgen ook deze deelnemers de juiste tools mee om veilig te werken of daarop aan te sturen.

Eurosafe kan helpen bij het trainen van personeel. Onze gecertificeerde trainers brengen graag hun kennis en ervaring over. Daarnaast werken wij samen met een aantal instanties om ons aanbod te vergroten. De meeste trainingen bestaan uit een dagdeel of een volledige (werk)dag. Een kleine tijdsinvestering die grote problemen kan voorkomen.

Bel, mail en volg ons

Bel ons

Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 17:00.
+31 (0) 38 467 19 10

Stuur een e-mail

We doen ons best binnen 1 werkdag te antwoorden.
info@eurosafe.eu

Bekijk onze socials

Vind en volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.
Volg ons op LinkedIn

Altijd op de hoogte

Meer nieuws, meer kennis, meer veiligheid. Schrijf je in voor de Eurosafe Nieuwsbrief en je krijgt elk kwartaal meer van alles.