Veiligheidslijnen, wat is het doel en hoe onderhoudt u ze?

Veiligheidslijnen (ook wel werklijnen of vallijnen genoemd) vormen een vast onderdeel van veiligheidsvoorzieningen en PBM-sets. Zo wordt de lijn veelal gebruikt in combinatie met een harnas, waarbij de lengte is aangepast op het gebruik van de aanwezige valbeveiliging. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met het type werk dat moet worden verricht.

Het is belangrijk dat het doel van een lijn duidelijk is. Moet de lijn een val stoppen? Of is het puur voor de werkpositionering van de gebruiker? Een te korte lijn kan uw bewegingsvrijheid beperken, waarbij een te lange lijn het risico geeft dat u wellicht de grond raakt bij een onverwachte val. Daarbij: wanneer een medewerker werkt bij een (dak)rand, dan mag de lijn niet breken bij een val over een scherpe rand. Het gebruik van de juiste lijn is dus cruciaal voor de veiligheid, maar ook voor de bewegingsvrijheid.

We beschrijven hieronder de verschillende doelen van een veiligheidslijn, maar ook wat u het best kunt doen om de lijnen goed te onderhouden.

Veiligheidslijn als valbeveiligingslijn

Een veiligheidslijn kan worden gebruikt als ‘vanglijn’ bij werkzaamheden op hoogte waar het risico op een val het hoogst is. Zodra een medewerker valt, dan vangt dit type veiligheidslijn de persoon op en stopt de val. Dit heeft als doel dat de persoon de grond niet raakt of andere lager gelegen objecten.

Om letsel bij een val aan een veiligheidslijn zoveel mogelijk te voorkomen, is in dit type veiligheidslijn een standaard valdemper geïntegreerd. De krachten die vrijkomen bij een val worden hiermee opgevangen. Dat verlaagt het risico op ernstig letsel behoorlijk!

Veiligheidslijn als valbeveiligingslijn

De Skylotec Skysafe Pro Tie Back is een veiligheidslijn die beschikt over een geïntegreerde valdemper. Deze demper zorgt ervoor dat de gebruiker bij een val wordt opgevangen met een impact van minder dan 6kN.

Veiligheidslijn als positioneringslijn

Voorkomen dat een medewerker valt door met een touwlijn een grens te stellen aan de bewegingsruimte. Dat is het doel van een ‘positioneringslijn’. Gebiedsbegrenzing voorkomt dat iemand in de buurt komt van bijvoorbeeld een dakrand. Op wat voor lengte stel je een lijn dan in? Dat is de afstand tussen het ankerpunt en het valgevaar.

Veiligheidslijn als positioneringslijn

De Skylotec Ergogrip SK12 is een positioneringslijn. Met behulp van de lijn kan een werknemer in de juiste werkpositie worden geplaatst om zijn werkzaamheden uit te voeren. De lijn kan uitstekend worden gebruikt met harnassen die geschikt zijn voor werkpositionering.

Wat kunt u doen aan onderhoud

Om op uw werklijn te kunnen vertrouwen is het belangrijk om de lijn voor elk gebruik te controleren. U checkt de veiligheidslijn op het volgende:

  • Een geactiveerde demper 

Zodra iemand met een veiligheidslijn is gevallen, dan is de valdemper geactiveerd. Als dit is gebeurd, dan is het belangrijk de lijn direct te vervangen. Omdat de demper bestaat uit band die in elkaar is gestikt, zie je aan de gescheurde stiksels en de uitgevouwen band dat de demper geactiveerd is.

  • Een beschadigde demper

Bij langdurig en veelvuldig gebruik kan een demper beschadigen. Het kan zelfs zo zijn dat een demper wordt geactiveerd, zonder dat een persoon met de lijn is gevallen.

  • Snij- en schaafplekken

Een veiligheidslijn kan geregeld langs een scherpe rand schuren. Zonder voldoende bescherming hiertegen ontstaan scheurtjes, die tot een breuk leiden zodra iemand valt.

  • Gebruik van bevestigingsmiddelen

Veiligheidshaken en andere bevestigingsmiddelen worden gecombineerd met een veiligheidslijn.  Controleer deze middelen altijd voor gebruik van de lijn. Werkt bijvoorbeeld het sluitingsmechanisme het nog goed? Is er roestvorming ontstaan door de weersomstandigheden en het niet droog terug leggen van de lijn?

  • Vervuiling

Het kan voorkomen dat de lijn in slechte weersomstandigheden wordt gebruikt. Dit kan zorgen voor vervuiling van de lijn. Ook kan de omgeving waarin een gebruiker moet werken zorgen voor een vervuilde lijn. Om vervuiling te beperken is het belangrijk om een lijn niet na de werkzaamheden nat en vies op te bergen in een PBM-koffer of -tas. Maak de lijn naderhand zo goed mogelijk schoon deze drogen alvorens hem op te bergen.

  • Jaarlijkse keuring en onderhoud door een gecertificeerd persoon

Om uw veiligheidslijn als onderdeel van een PBM-set, verantwoord te kunnen gebruiken, is het van belang dat deze jaarlijks wordt gekeurd door een gecertificeerde persoon. Een PBM-set heeft immers geen onbeperkte levensduur. Vervang de set voordat de houdbaarheidsdatum verstreken is. In onderstaande video laten we de keuring van een PBM-set voor werken op hoogte zien.

Jaarlijkse keuring PBM-set voor werken op hoogte

Vragen? Neem gerust contact op!

Eurosafe Solutions biedt u maatwerk advies over de te gebruiken lijnen voor uw specifieke werksituatie. Van starre werklijnen tot lijnen met geïntegreerde demping, van korte Y-lijnen tot lijnen die de scherpe randentest hebben doorstaan. Maar ook van toonaangevende merken zoals MSA-Latchways, Miller (Honeywell) en Skylotec.

Eurosafe Solutions ZW5286 crop

Davy Nijhof(PBM Specialist)

Telefoon: +31 (0)6 12 97 15 05 E-mail: producten@eurosafesolutions.com