De Blackpool Tower voorzien van valbeveiliging

De Blackpool Tower is een toeristische attractie van 158 meter hoog in de Engelse stad Blackpool. Op 116 meter bevindt zich een indrukwekkend glasplatform, de zogenaamde Skywalk. Dit platform moet veilig zijn en vooral ook veilig blijven. Dit betekent regelmatig onderhoud, op een veilige manier. Een uitdaging waar Eurosafe Solutions de oplossing voor heeft bedacht.

Bezoekers kunnen vanaf de Skywalk uitkijken over de stad, de Ierse Zee en de beroemde Blackpool Promenade. Met de 116 meter is het hoogste uitkijkplatform van Noordwest-Engeland. Wat de Skywalk zo spectaculair maakt, is dat bezoekers door de vijf centimeter dikke glasplaat naar beneden kunnen kijken. Hierdoor hebben bezoekers het gevoel dat ze in de lucht hangen. Om het glasplatform efficiënt en veilig te kunnen onderhouden, heeft Eurosafe Solutions valbeveiliging bedacht en geplaatst.

Probleem

Om ervoor te zorgen dat de bezoekers de ervaring optimaal kunnen beleven, moet de vloer van het platform transparant en schoon blijven. De bovenkant van het glazen platform kan gemakkelijk worden schoongemaakt, maar het schoonmaken van de onderzijde is een uitdaging. Zo is er minimaal twee keer per jaar onderhoud nodig om de onderzijde van het platform schoon te houden.

Om de juiste valbeveiliging toe te passen, moest er nagedacht worden over het volgende:

  1. Het risico om te vallen moet voor schoonmaakpersoneel en installateurs ingeperkt worden, aangezien de werkzaamheden op 116 meter hoogte plaatsvinden.
  2. Ook moet er gekeken worden naar de gevaren van de gereedschappen waarmee wordt gewerkt. Indien er bij installatie of schoonmaak gereedschap naar beneden valt dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor bezoekers op de grond.
  3. De Blackpool Tower is gemodelleerd op basis van de constructie van de Eiffeltoren in Parijs en heeft veel hoeken. Dit maakt het plaatsen van en het werken met valbeveiliging moeilijk.

Oplossing

Eurosafe Solutions is in nauwe samenwerking met MSA Safety tot een innovatieve oplossing gekomen om het glasplatform op een veilige en gemakkelijke manier schoon te houden. Om de impact op het aanzicht van de toren te minimaliseren, is er gekozen voor het MSA Latchways bovenloopsysteem. Op maat gemaakt voor de Blackpool Tower.

  1. Er is een bovenloopsysteem van tien meter lang geïnstalleerd, direct onder het glazen platform. Medewerkers kunnen zich hieraan zekeren, waarbij ze zich flexibel kunnen bewegen om te werken.
  2. De gereedschappen worden gezekerd met behulp van vallijnen. Zo kan er geen gereedschap vallen.
  3. Door het gebruik van zware eindankers en tussensteunen in het bovenloopsysteem, kunnen de contouren van de toren optimaal gevolgd worden.

Het systeem is bestand tegen de extreme weersomstandigheden die voorkomen op 116 meter hoogte.

Resultaten

  • Medewerkers en derden kunnen veilig werken op hoogte aan de buitenzijde van de toren.
  • Vallend gereedschap wordt voorkomen door de inzet van vallijnen.
  • Door een bovenloopsysteem te installeren is er een minimale impact op het aanzicht van de toren.
  • Duurzaam product, dat bestand is tegen de weersomstandigheden.

Vragen? Neem gerust contact op!

Eurosafe Solutions

Eurosafe Solutions

Telefoon: +31 (0)38 467 19 10 E-mail: info@eurosafesolutions.nl