Eurosafe

Eurosafe Solutions sluit partnership om met slimme sensoren zwamvorming tegen te gaan

26 april 2018
Groepsfoto Woonstad Rotterdam - VWT - Eurosafe Solutions

Woonstad Rotterdam, Hyrde IoT (een VolkerWessels onderneming) en Eurosafe Solutions hebben vorige week, tijdens Building Holland, hun innovatiepartnership ondertekent. De partnership is ontstaan om met slimme sensoren zwamvorming tegen te gaan.

Daarnaast is het de bedoeling om met innovatieve technieken de kwaliteit van het vastgoed te waarborgen en de veiligheid te verbeteren. Het doel is een hoger welzijn creëren voor de huurders van de Rotterdamse woningcorporatie.

Aantasting van houten balklagen door zwamvorming

“De aanleiding voor de samenwerking is een hele bijzondere; zwamvorming in kruipruimtes en kelders,” vertelt Barry de Kok, Projectleider Techniek van Woonstad. “Zwammen groeien in en op hout en tasten het aan. Dus ook het hout in de balklaag onder een vloer. Na verloop van tijd zelfs zo ernstig dat de balken het kunnen begeven en de vloer inzakt. Met alle gevolgen van dien.”

Woonstad bezit een groot aantal woningen met een houten balkenlaag waarbij zwamvorming de kop op kan steken. Maar waar te beginnen en hoe tijdig actie te ondernemen?

Barry de Kok Projectleider Techniek - Woonstad Rotterdam
Barry de Kok Projectleider Techniek - Woonstad Rotterdam

Slimme sensoren monitoren lucht- en houtvochtigheid en temperatuur

Met deze vraag benaderde Woonstad Eurosafe Solutions en Hyrde IoT. Bas Sesink van Eurosafe Solutions, licht toe: “Sinds begin 2016 onderzoeken wij samen met Hyrde IoT de mogelijkheden om met onder andere slimme sensoren de veiligheid te verhogen. Door zaken te monitoren en de uitkomsten met elkaar in verband te brengen, signaleren we problemen op tijd. We starten met het plaatsen van draadloze sensoren in 30 woningen. Deze sensoren meten continue de luchtvochtigheid, de houtvochtigheid en de temperatuur en versturen op gezette tijden de meetwaarden.

Bas Sesink - Marketing & Business Process Manager Eurosafe Solutions
Bas Sesink - Marketing & Business Process Manager Eurosafe Solutions

“De meetwaarden uit de verschillende woningen verzamelen we in één database,” vertelt Gerard van den Houten, Managing Director van Hyrde IoT. ”In een overzichtelijk dashboard kunnen we op woning-, wijk- en stadsniveau zien waar, wanneer en hoe lang de omstandigheden zo zijn dat zwamvorming zich voor kan doen. Voor negen verschillende zwamsoorten die allemaal onder verschillende omstandigheden groeien. Zo krijgt Woonstad Rotterdam gedetailleerd inzicht in waar inspecties uit voeren om vroegtijdig maatregelen te nemen.

“De monitoring van zwamvorming is een eerste stap in het toepassen van innovatieve technieken. Voor het vervolg onderzoeken we de mogelijkheden voor onder andere lek-, rook- en koolstofmonoxidedetectie. En ook voor het voorkomen van het ongeoorloofd betreden van daken en misbruik van brandblussers,” aldus Barry de Kok.

Gerard van den Houten  Volker Wessels
Wido van de Mast CEO VolkerWessels Telecom

Meer weten? Neem contact op met Bas Sesink

Bas Sesink

Business Development & Strategy Manager

Bel, mail en volg ons

Bel ons

Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 17:00.
+31 (0) 38 467 19 10

Stuur een e-mail

We doen ons best binnen 1 werkdag te antwoorden.
info@eurosafe.eu

Bekijk onze socials

Vind en volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.
Volg ons op LinkedIn

Altijd op de hoogte

Meer nieuws, meer kennis, meer veiligheid. Schrijf je in voor de Eurosafe Nieuwsbrief en je krijgt elk kwartaal meer van alles.