Brancards

Voor het werken in besloten ruimtes worden veel voorzorgsmaatregelen getroffen. Alle risico’s worden in kaart gebracht en de juiste hulpmiddelen zijn aanwezig. Toch kan er alsnog een calamiteit ontstaan. Goede redding & evacuatie is dan cruciaal.

Een gewond persoon goed en veilig evacueren uit een besloten ruimte is niet zo eenvoudig. De ruimte is vaak beperkt, er is weinig licht en vaak zijn er obstakels waar een gewond persoon tegen aan kan stoten. Om een gewond persoon veilig en stabiel uit een besloten ruimte te krijgen is een goede brancard van groot belang. Er zijn verschillende varianten mogelijk, afhankelijk van de besloten ruimte waarin gewerkt wordt.

Varianten

Rol brancards zijn uitermate geschikt voor besloten ruimtes. Doordat de brancard volledig op te rollen is, kan deze brancard gemakkelijk mee worden genomen in een besloten ruimte. Daarnaast is de rolbrancard met 7 kg ook erg licht. Als er een ongeluk is gebeurd kan de rolbrancard snel worden uitgerold tot een lengte van 200 cm en een breedte van 60 cm. De rolbrancard maakt zowel horizontale als verticale evacuatie mogelijk.

Een kleiner model is de zogenaamde Spek brancard. Deze brancard ondersteunt het hoofd, wervelkolom, bekken en armen van het slachtoffer. Door middel van banden en riemen wordt het slachtoffer gestabiliseerd. Het kleine formaat maakt deze brancard mobiel en gemakkelijk te gebruiken in besloten ruimtes. De brancard is maar 102 cm lang, 24 cm breed en 5,7 kg zwaar. Met behulp van hijslussen kan het slachtoffer vervolgens horizontaal of verticaal uit de besloten ruimte worden getakeld.

Een van de meeste bekende brancards is de Basket brancard. De brancard is gemaakt van kunststof, waarin het slachtoffer komt te liggen, om vervolgens handmatig weg getild te worden. Met riemen kan het slachtoffer hier ook vastgezet worden. Deze brancards zijn geschikt voor zowel horizontaal als verticaal vervoer. De brancard heeft een lengte van 2.18 meter, een breedte van 62 cm en weegt 12,5 kg. Door de breedte van de brancard is deze niet geschikt voor alle mangaten.

Als laatste optie kan de Spine brancard gebruikt worden. In combinatie met een hoofdfixatie en een fixatieband is dit een goede oplossing in besloten ruimtes. Door de lengte van 185 cm en de breedte van 43 cm past de brancard door nagenoeg alle mangaten heen. Met 7,5 kg is de brancard ook goed te tillen.

Interesse? Laat uw gegevens achter en we nemen contact met u op!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Eurosafe Solutions

Eurosafe Solutions

Telefoon: +31 (0)38 467 19 10 E-mail: info@eurosafesolutions.com