Groendak met valbeveiliging siert Helmonds Theater Het Speelhuis

Een begroeid dak op een lichte dakconstructie, mét valbeveiliging.  Op het theater Het Speelhuis in Helmond is het mogelijk. Een nieuw glazen paviljoen is aan de kerk gebouwd, waarbij een groendak is gerealiseerd. Dit vraagt, nu en in de toekomst, om onderhoud. Zo bedacht en installeerde Eurosafe Solutions de valbeveiliging.

Na een verwoestende brand (2012) in het voormalige theater van Helmond kwam het Speelhuis terecht in de leegstaande kerk. Dit beviel zo goed, dat ze er blijven. Aarts Bouw uit Leende verbouwde en renoveerde de kerk, waarbij een glazen paviljoen is aangebouwd. Van Hoek Dakbedekkingen verzorgde de dakbedekking waarna Jonkers daktuinen de dakbegroeiing op het paviljoen aanlegde. Eurosafe Solutions werd ingeschakeld voor de valbeveiliging.

Theater Het Speelhuis foto: Jonkers daktuinen BV

Probleem

De opdrachtgever, de Gemeente Helmond, stond achter de keuze om Het Speelhuis in de kerk te vestigen. Met de aanbouw van een glazen paviljoen vonden zij een groendak een must. Omdat de dakconstructie berekend is op beperkte daklast, koos Jonkers voor een Lichtgewicht Dak-systeem van Optigroen. Een lichtgewicht groendak door middel van vegetatiematten. Hier hield Eurosafe Solutions rekening mee in hun ontwerp.

Daarnaast werd de bouw in twee fases uitgevoerd. In 2017 werd de eerste fase van de 750 m² gerealiseerd. De overige 150 m² werd in 2018 uitgevoerd. Dit vraagt een flexibele omgang met de planning.

Eurosafe Solutions ontzorgt. Wij hebben niet de kennis over valbeveiliging in huis, die Eurosafe Solutions wel heeft.

Bart van Hoek - Directeur Van Hoek Dakbedekkingen B.V.

Oplossing

Van Hoek Dakbedekkingen schakelde ons in om het lichte groendak te voorzien van valbeveiliging. Omdat het een ultra lichtgewicht dak is met een dunne groenlagen hebben wij MSA Latchways Constant Force Post ankerpunten toegepast. Dit zijn lichte ankerpunten die goed in combinatie met een dun groendak in te zetten zijn.

Hieronder ziet u hoe wij het toepassen. Bij een normaal groendak zouden er hogere ankerpunten benodigd zijn, omdat het groen uit dikkere lagen zou bestaan.

Montage CFP ankerpunt op Speelhuis Helmond

Daarnaast hebben wij het werk in twee fases opgeleverd. Waarbij wij onze planning hebben aangepast. Bart van Hoek: “De aanbouw is in twee fases uitgevoerd en opgeleverd, waardoor elke meewerkende partij een knip in de planning moest zetten. Gelukkig ging Eurosafe Solutions hier heel flexibel mee om.”

Resultaten

  • Groendak mét valbeveiliging
  • Veilige werkplek voor onderhoud op hoogte
  • Montage in twee fases opgeleverd
  • Esthetisch verantwoorde valbeveiliging

Vragen? Neem gerust contact op met Jan

Eurosafe Solutions ZW5332 crop

Jan Kwanten (Manager Sales)

Telefoon: +31 (0)6 105 170 99 E-mail: jkwanten@eurosafesolutions.com