De touwen in voor indrukwekkend tentdoek kunstijsbaan de Scheg

De Scheg is de kunstijsbaan van Deventer waar een enorm architectonisch tentdoek bovenuit stijgt. Hoe houd je zo’n indrukwekkend doek op een veilig manier schoon? “Omdat het zo’n bijzonder, maar complex te onderhouden doek is, willen wij dat de schoonmaakwerkzaamheden zo veilig mogelijk worden uitgevoerd”, stelt Edwin Brokelman, Projectleider Onderhoud en Beheer bij Van Wijnen in opdracht van Sportbedrijf Deventer.

“Veiligheid staat bij Van Wijnen op nummer één”, aldus Brokelman. Eurosafe Solutions heeft de middelen en de mensen om veilig op hoogte schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren en klom in de touwen. Middels Rope Access werkzaamheden is het doek en de staalconstructie weer schoon.

Rope Access werkzaamheden op de Scheg Deventer

Probleem

Het doek is een architectonisch complexe constructie waarbij tijdens het bouwen Eurosafe Solutions al betrokken was. De voorzieningen die toen zijn aangebracht, hebben wij bij dit onderhoud kunnen gebruiken. Om het doek zijn waarde te laten behouden is goed onderhoud belangrijk. Daarbij is het essentieel dat er geen hogedrukspuit op het doek wordt gezet. Er ontstaat dan een grote kans dat de beschermende laag van het dak afgaat.

Daarnaast rust het tentdoek op een staalconstructie. Op deze palen is groene aanslag ontstaan.

Oplossing

Omdat met hulpmiddelen als een hoogwerker niet goed bij het doek te komen is, is er gekozen voor Rope Access klimtechniek. Dit zorgt ervoor dat werkzaamheden als onderhoud en reiniging mogelijk wordt op de meest onbereikbare plekken. Om de beschermingslaag op het doek niet aan te tasten, is er gekozen voor schoonmaak middels zachte borstels en bezems.

Rope Access - de voordelen

Twee lijnen die vastgemaakt zijn aan een ankerpunt zorgen ervoor dat een gebruiker op de werkplek komt. Een tweede lijn wordt ingezet als veiligheidslijn. Werkzaamheden als inspectie, montage, onderhoud, reparatie, schilderwerk en schoonmaak, wordt mogelijk op moeilijk toegankelijke plekken. Er zijn echter nog meer voordelen. Eurosafe Solutions zet ze voor u op een rijtje.

De staalconstructie is wel met een hogedrukspuit schoongemaakt en oogt nu weer schoon en fris. En omdat onze monteurs toch op hoogte waren, konden zij gelijk keuring en onderhoud uitvoeren op de al aanwezige valbeveiliging in de kraainesten. Ook het verticale systeem dat bij het bouwen aangebracht is om bij de kraainesten te komen, is geïnspecteerd. Hieruit kwam kleinschalig onderhoud dat direct is uitgevoerd.

Lees meer Inspectie & Onderhoud

Resultaten

  • Veilig werken op hoogte
  • Gereinigd tentdoek
  • Schone staalconstructie
  • Kostenbesparende en duurzame uitvoering
  • Minimale omgevingsimpact
  • Service en onderhoud op aanwezige valbeveiliging
De Scheg Deventer

Vragen? Stel ze gerust!