Eurosafe

Stadskantoor Venlo - vanaf de ontwerpfase nagedacht over valbeveiliging

Stadskantoor_Venlo_-_City_Hall_Venlo_-_Kraaijvanger_Architects_-_foto_©_Ronald_Tilleman_(06)

Onderhoud op hoogte. Dat vraagt heel specifieke veiligheidsmaatregelen en -middelen. Het is slim om daar al in de ontwerpfase van een gebouw rekening mee te houden. Dat vindt Kraaijvanger Architects ook. Het architectenbureau vroeg Eurosafe al tijdens het ontwerp van Stadskantoor Venlo aan te sluiten. En mee te denken over hoe onderhoud veilig uit te voeren.

De vormgeving van een gebouw kan uitdagingen opleveren voor de uitvoering van onderhoud. Bijzondere gevelvormen kunnen glasbewassing moeilijk maken, het onderhoud van groengevels op hoogte is ook specialistisch werk.

“De valveiligheidsoplossingen kunnen op een nette manier worden geïntegreerd als we vanaf het begin samenwerken.”

~ Edward Timmermans - Architectenbureau Kraaijvanger

Stadskantoor Venlo - Kraaijvanger Architecten. Foto: Ronald Tilleman
Stadskantoor Venlo - Kraaijvanger Architecten

Gebouw vol uitdagingen

Groengevels, pv-panelen, zonneboilers, glaswerk, het dak. Het gebouw van gemeente Venlo heeft veel elementen waarbij specifieke onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden op hoogte noodzakelijk zijn. Daarbij is een specialistische kijk heel welkom en belangrijk. Zo vroeg mogelijk in het proces. Vond Kraaijvanger Architects. Eurosafe keek en dacht mee. Onze oplossingen: MSA Latchways kabelsystemen en Söll railsystemen specifiek ontworpen voor dit bijzondere cradle to cradle kantoor (geopend in oktober 2016).

Stadskantoor Venlo is:

  • Een cradle to cradle (C2C) gebouw
    Het is gebouwd volgens C2C-principes. Dit betekent dat het niet wordt gebouwd om na enkele tientallen jaren weer te worden gesloopt tot puin. Een C2C-gebouw kun je zien als grondstoffenbank. Bij de bouw wordt nauwkeurig in kaart gebracht welke materialen er precies zijn gebruikt. Dit wordt vastgelegd in een materiaalpaspoort. Zo'n gebouw is dus meer dan alleen duurzaam. Het is letterlijk een grondstoffenbank voor de toekomst. Alles kan worden hergebruikt.

  • Zelfvoorzienend.
    Het stadskantoor wekt zelf energie op. Door o.a. warmte-koude-opslag (WKO), PV-panelen, zonneboilers en energie-efficiënte maatregelen is het gebouw zelfvoorzienend als het gaat om zijn energiebehoefte. Verder wordt er regenwater gezuiverd om gebruik van schoon drinkwater te minimaliseren. Daarnaast zuivert een groene gevel de buitenlucht en zorgt een kas op het dak voor natuurlijke ventilatie. Binnen zijn er groene wanden die bijdragen aan de luchtvochtigheid, het zuurstofgehalte en de akoestiek. Dankzij grote ramen en zonnepanelen maakt het gebouw optimaal gebruik van de zon als belangrijke energiebron.

Duurzaamheid dus, overal. Vanuit die blik moesten wij ook zoeken naar duurzame oplossingen die een veilige werksituatie op hoogte creëren. En zonder dat het de uitstraling van het gebouw aantast. We pasten de C2C-visie dus toe in onze kijk op veiligheid. Daarbij hielden we rekening bij de keuzes van producten, materialen en leveranciers.

Stadskantoor Venlo - Kraaijvanger Architecten. Foto: Ronald Tilleman
Stadskantoor Venlo - Kraaijvanger Architecten. Foto: Ronald Tilleman

Veiligheid en duurzaam, een sterk team

Veilig werken op hoogte staat voorop. In dit project stond duurzaamheid op hetzelfde niveau. Met het plaatsen van de kabel- en railsystemen kunnen medewerkers zich veilig en vol vertrouwen aanlijnen om hun specifieke werkzaamheden uit te voeren. Van staalkabel tot ankerpunten: alle oplossingen zijn gebruiksvriendelijk, veilig en duurzaam. De MSA-Latchways Constant Force ankerpunten hebben bijvoorbeeld een bewezen levensduur van 20 jaar. Ook de Honeywell Söll railsystemen blinken uit in duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid.

Bij elke keuze die wij maakten stond veiligheid voorop, uiteraard. Maar in een samenwerking met een architectenbureau hou je natuurlijk ook rekening met esthetiek. Met de bewust gekozen kabelsystemen en railsystemen wordt de uitstraling van het gebouw zo min mogelijk aangetast. Veiligheid en schoonheid, dat gaat prima samen. Win-win!

Resultaten van hoog niveau

Samenwerken en samen keuzes maken heeft veel voordelen, het levert nogal wat op. Voor de opdrachtgever een flinke besparing op kosten. Want de valbeveiliging wordt niet achteraf geplaatst maar is al in het bouwproces meegenomen is. Daarnaast is er minimale impact op de omgeving, de uitstraling van het gebouw en het milieu. Alle onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden kunnen veilig worden uitgevoerd. Dat is waar het om gaat: veiligheid voor iedereen. Overal, altijd.

Vragen? Neem gerust contact op!

Bel, mail en volg ons

Bel ons

Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 17:00.
+31 (0) 38 467 19 10

Stuur een e-mail

We doen ons best binnen 1 werkdag te antwoorden.
info@eurosafe.eu

Bekijk onze socials

Vind en volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.
Volg ons op LinkedIn

Altijd op de hoogte

Meer nieuws, meer kennis, meer veiligheid. Schrijf je in voor de Eurosafe Nieuwsbrief en je krijgt elk kwartaal meer van alles.