Stadskantoor Venlo - vanaf de ontwerpfase nagedacht over valbeveiliging

Eurosafe Solutions is tijdens de ontwerpfase van het Stadskantoor Venlo betrokken geweest bij de uiteindelijke realisatie. Zo vindt Architectenbureau Kraaijvanger het van meerwaarde dat vroegtijdig over valbeveiliging wordt nagedacht.

De vormgeving van een gebouw kan namelijk een uitdaging zijn voor het uitvoeren van onderhoud. Denk hierbij aan het wassen van glazen bij bijzondere gevelvormen en het onderhouden van groengevels. Wij brachten MSA Latchways kabelsystemen en Söll railsystemen aan op dit bijzondere ‘Cradle to Cradle’ kantoor, dat in oktober 2016 geopend werd.

“De valveiligheidsoplossingen kunnen op een nette manier worden geïntegreerd als we vanaf het begin samenwerken.”

Edward Timmermans - Architectenbureau Kraaijvanger
Stadskantoor Venlo - Kraaijvanger Architecten

Probleem

Het gebouw kent een aantal waardevolle aspecten, waarbij bepaalde onderhoud- en schoonmaakwerkzaamheden op hoogte noodzakelijk zijn. Denk aan het onderhouden van het dak, de groengevels, de pv-panelen, zonneboilers en het schoonhouden van het vele glaswerk.

Zo is het Stadskantoor in Venlo:

  • Een ‘Cradle to Cradle’ gebouw
    Een gebouw dat gebouwd is volgens C2C-principes, wordt niet gebouwd om na enkele tientallen jaren weer te worden gesloopt tot puin. Een C2C gebouw kan beter worden beschouwd als grondstoffenbank. Bij de bouw wordt nauwkeurig in kaart gebracht uit welke materialen de verschillende segmenten van het gebouw bestaat, resulterende in een materiaalpaspoort. Dit gebouw is dus meer dan alleen duurzaam, het is letterlijk een grondstoffenbank voor de toekomst.
  • Zelfvoorzienend
    Het stadskantoor wekt zelf energie op. Door o.a. warmte-koude-opslag (WKO), pv-panelen, zonneboilers en energie-efficiënte maatregelen is het gebouw zelfvoorzienend als het gaat om zijn energiebehoefte. Verder wordt er regenwater gezuiverd om gebruik van schoon drinkwater te minimaliseren, zuivert een groene gevel de buitenlucht en zorgt een kas op het dak voor natuurlijke ventilatie. Binnen zijn er groene wanden die bijdragen aan de luchtvochtigheid, het zuurstofgehalte en de akoestiek. Dankzij grote ramen en zonnepanelen maakt het gebouw optimaal gebruik van de zon als belangrijke energiebron.

Bron: Circulairondernemen.

Er moest dus gekeken worden naar duurzame oplossingen die een veilige werksituatie op hoogte creëren, zonder dat het de uitstraling van het gebouw aantast. Hierbij werd ook aan de C2C-principe gedacht.

Stadskantoor Venlo - Kraaijvanger Architecten. Foto: Ronald Tilleman

Oplossing

Veilig werken op hoogte staat voorop. Wij plaatsten MSA Latchways kabelsystemen en Söll railsystemen op het gebouw in Venlo.

Duurzame producten
Met het plaatsen van gebruiksvriendelijke en duurzame kabelsystemen kunnen medewerkers zich aanlijnen, zodat zij veilig hun werkzaamheden op hoogte kunnen uitvoeren. Een kabelsysteem is een staalkabel, waaraan u zich kunt aanlijnen, die tussen twee of meerdere ankerpunten gespannen is. Wij bieden oplossingen met een levensduur toegespitst op de situatie. Zo hebben onze MSA-Latchways Constant Force ankerpunten een bewezen levensduur van 20 jaar.

Onze Honeywell Söll railsystemen blinken uit in duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Uitvoeringen in gegalvaniseerd hoogwaardig staal, RVS of geanodiseerd aluminium, maken de Söll systemen geschikt voor alle denkbare omstandigheden.

Minimale impact op de esthetische waarde van het gebouw
Bovendien is er rekening gehouden met de impact op de omgeving. De uitstraling van het kantoor wordt met de kabelsystemen en railsystemen zo min mogelijk aangetast.

Resultaten

  • Alle betrokken partijen tevreden;
  • Besparing op kosten voor de opdrachtgever, omdat de valbeveiliging niet achteraf geplaatst is en in het bouwproces meegenomen is;
  • Minimale impact op de omgeving, de uitstraling van het gebouw en het milieu;
  • Onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden kunnen veilig worden uitgevoerd.

Video

Bekijk hier de docu over het Cradle to Cradle Stadskantoor Venlo

Vragen? Neem gerust contact op!

Eurosafe Solutions

Eurosafe Solutions

Telefoon: +31 (0)38 467 19 10 E-mail: info@eurosafesolutions.com