Eurosafe

Valbeveiliging in TenneT Wintrackmasten

TenneT Wintrackmast

TenneT maakt het Nederlandse elektriciteitsnet klaar voor de toekomst. Daar zijn nieuwe hoogspanningsverbindingen, de Wintrackmasten, voor ontwikkeld.

VolkerWessels Telecom is door TenneT ingeschakeld om levering en montage van de masten te verzorgen. Als veiligheidspartner van VolkerWessels Telecom, heeft Eurosafe de valbeveiliging voor deze Wintrackmasten verzorgd.

Voor het traject Doetinchem-Wesel 380kV hebben wij 108 masten uitgerust met valbeveiliging. Maar liefst 368 masten werden voorzien van valbeveiliging op het traject Randstad 380kV.

Probleem

Om de Wintrackmasten veilig en efficiënt te kunnen onderhouden, heeft TenneT gezocht naar duurzame en gebruiksvriendelijke klim- en valveiligheidsoplossingen. Oplossingen om veilig binnenin de masten te kunnen klimmen. En systemen om verantwoord aan de buitenkant werkzaamheden uit te kunnen voeren. Veiligheid staat immers bovenaan.

Oplossing

TenneT selecteerde het hoogwaardige HighStep Railsysteem voor het veilig beklimmen van de masten aan de buitenkant. Aan de binnenkant viel de keuze op duurzame Latchways kabelsystemen. VolkerWessels Telecom, verantwoordelijk voor de bouw van de Wintrackmasten. Ging vervolgens op zoek naar een betrouwbare partner om deze systemen veilig en conform de voorschriften te monteren. Deze partner vond VolkerWessels Telecom in Eurosafe. Als specialist in veilig werken op hoogte met een bewezen trackrecord.

TenneT Wintrackmasten Eurosafe Solutions
Wintrackmast TenneT valbeveiliging Eurosafe Solutions

Resultaten

  • HighStep railsystemen aan de buitenkant van Wintrackmasten.

  • Latchways kabelsystemen aan de binnenkant van Wintrackmasten.

  • Getraind Eurosafe personeel voor het monteren, keuren en onderhouden van HighStep en Latchways systemen.

Waarom Eurosafe Solutions

Eurosafe en VolkerWessels Telecom werken nauw samen als het gaat om veilig werken op hoogte. Deze opdracht sloot daar dan ook naadloos op aan. Waar VolkerWessels Telecom doordachte en toekomstgerichte telecominfrastructuren ontwerpt, bouwt en onderhoudt. Biedt Eurosafe ondersteuning bij het creëren van een veilige situatie voor werkzaamheden op hoogte.

Over TenneT en VolkerWessels Telecom

TenneT
TenneT is een toonaangevende Europese netbeheerder (TSO), met activiteiten in Nederland en in Duitsland. TenneT streeft ernaar om een betrouwbare en ononderbroken levering van elektriciteit in ons hoogspanningsnet te garanderen voor ongeveer 41 miljoen mensen.

VolkerWessels Telecom
Alles om ons heen, van mensen tot machines, staat dag en nacht in verbinding. Total connectivity noemt VolkerWessels Telecom dat. De basis voor connectiviteit, het netwerk, is waar alles op draait. En VolkerWessels Telecom ontwerpt, bouwt en onderhoudt dat netwerk. Dat gebeurt overal: hoog in de lucht en onder de grond, voor grote zakelijke klanten en bij mensen thuis. Door een integrale aanpak en end-to-end oplossingen werkt VolkerWessels Telecom samen met opdrachtgevers aan het beste resultaat. Veiligheid en kwaliteit staan daarbij altijd voorop.

Achtergrond TenneT Wintrackmasten

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is een belangrijke schakel in het Noord-Europese elektriciteitsnetwerk. Er zijn drie verbindingen met Duitsland, twee met België, één met Noorwegen en één met Engeland.

Doetinchem-Wesel 380 kV is een vierde verbinding tussen Nederland en Duitsland. De verbinding is nodig om drie redenen:


  1. De verdere ontwikkeling van één Noordwest-Europese elektriciteitsmarkt.
    Zo’n markt is een belangrijk doel van de Europese Commissie en van de minister van Economische Zaken. Met voldoende transportcapaciteit kan stroom worden opgewekt op de plek waar dat het goedkoopst is. De nieuwe verbinding is nodig om Nederland daarin zo goed mogelijk te kunnen laten meespelen. Het belang van Doetinchem-Wesel 380 kV is onderkend door de EU, die het als een 'Project of Common Interest' heeft aangemerkt.

  2. De betrouwbaarheid van het elektriciteitssysteem.
    Als in Nederland bijvoorbeeld een grote energiecentrale uitvalt, moeten andere centrales dat direct opvangen. Dat kan een centrale in Nederland zijn, maar ook in het buitenland. Daarom is het van belang dat er voldoende nationale en internationale hoogspanningsverbindingen bestaan.

  3. Meer ruimte voor duurzame elektriciteit.
    Stroom wordt steeds meer opgewekt met duurzame bronnen als windturbines en zonnepanelen, zowel in Nederland als in andere Europese landen. De opbrengst van wind- en zonne-energie is echter niet constant. Als de wind niet waait of de zon niet schijnt, blijft de productie laag. Dan moet snel op een andere manier aan de vraag naar stroom worden voldaan. Ook daarvoor is het van belang goede nationale en internationale hoogspanningsverbindingen te hebben.

Vragen? Neem gerust contact op met René

Rene Aben

Projectmanager

Bel, mail en volg ons

Bel ons

Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 17:00.
+31 (0) 38 467 19 10

Stuur een e-mail

We doen ons best binnen 1 werkdag te antwoorden.
info@eurosafe.eu

Bekijk onze socials

Vind en volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.
Volg ons op LinkedIn

Altijd op de hoogte

Meer nieuws, meer kennis, meer veiligheid. Schrijf je in voor de Eurosafe Nieuwsbrief en je krijgt elk kwartaal meer van alles.