Voor het hoogtereddingsteam van de VRU is een situatie nooit meer te complex
Het hoogtereddingsteam van de Veiligheidsregio Utrecht stelt hoge eisen aan trainingen, de aanschaf van persoonlijke beschermingsmiddelen en de keuring van materialen. Zo hoog, dat R3B -onderdeel van Eurosafe- vorig jaar de enige inschrijver was tijdens een aanbesteding. ‘R3B weet gewoon precies wat wij nodig hebben.’
Met maatwerk maak je het verschil. Wie daar ver in gaat, weet John van Norden, doet zijn klant echt versteld staan. De coördinator van het hoogtereddingsteam van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft het al vaak ervaren. Zoals die keer dat hij bij R3B aangaf dat zijn mensen behoefte hadden aan instructies om op hoogte mensen in nood medisch te kunnen bijstaan. Daar was maar één antwoord op mogelijk. “R3B ontwikkelde een training tot medisch hoogteredder. Speciaal voor ons. Zo stabiliseren we nu mensen op plekken waar de ambulance niet kan komen. Prachtig toch?”
Werken volgens het principe van de Safety Circle
De samenwerking tussen de VRU en R3B gaat al meer dan tien jaar terug. Eigenlijk sinds de oprichting van het hoogtereddingsteam. Wat begon met de basistraining Rope Rescue Operator, ging al snel over in verdere verdieping. De VRU en R3B werken volgens het principe van de Safety Circle® : vijf elementen die met elkaar een totaaloplossing bieden voor veilig werken op hoogte. Van Norden: “Samen bepaalden we bijvoorbeeld welke opleidingen wij nodig hadden, hoe intensief we daarvoor moesten oefenen en welke materialen we daarvoor nodig hadden.”
Dit jaar is het hoogtereddingsteam tot nu toe zo’n twintig keer uitgerukt. Vaak gaat het om complexe situaties, zoals de machinist van een havenkraan die op hoogte onwel werd of arbeiders die in een sluizencomplex met hun voet vast kwamen te zitten door een losgeschoten onderdeel. Van Norden: “We ervaren nu hoeveel beter we door de jaren heen zijn toegerust. Bij de allereerste cursus leerden onze mensen weliswaar veilig te werken, maar we hadden nog weinig inzicht waarom we bepaalde methodes gebruikten. Inmiddels hebben we kennis van installaties, kunnen we zelf krachtberekeningen maken en combineren we technieken. Voor elk probleem waar we voor komen te staan, is een oplossing. Hadden we in de beginjaren bijvoorbeeld tien technieken in onze rugzak, dan hebben we er nu twintig. Door ze soms te combineren, zijn dat er dertig. Het is supergaaf dat we ons zo hebben doorontwikkeld. En geruststellend, want het kan eigenlijk niet meer zo zijn dat we ergens niet uitkomen.”
Keuze van uitrusting
De samenwerking tussen de VRU en R3B behelst ook de gebruikte materialen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Tijdens de trainingen komen verschillende uitrustingen aan bod, zodat het hoogteteam zelf kan ervaren welke het prettigst zijn om in de praktijk te gebruiken. Van Norden: “Je kunt zeggen dat het allemaal touwen en gordels zijn, maar toch zijn er veel smaken. R3B kijkt gericht naar wat bij ons past en zorgt vervolgens ook voor het onderhoud van onze spullen.”
Ook hier geldt dat de vraag vanuit de VRU leidend is. “Onlangs waren wij toe aan nieuwe helmen. In de oude zat geen communicatie. Dat vonden wij vervelend, want tijdens een redding werk je op afstand van elkaar. Slechte communicatie vergroot de kans op fouten. Bovendien hadden onze mensen geen goede gehoorbescherming. R3B is daarop met de Amerikaanse leverancier van helmen in gesprek gegaan. Samen hebben ze voor ons een helm samengesteld waarmee onze mensen met elkaar kunnen communiceren en tegelijk actieve gehoorbescherming hebben. En ook nog eens met een bijpassende stofveiligheidsbril die goed afsluit.”
Geruststellende gedachte
Vorig jaar is de samenwerking tussen VRU en R3B met vijf jaar verlengd, tot vreugde van Van Norden. Want hoewel alles naar tevredenheid verliep, zijn overheidsorganisaties verplicht om ingehuurde werkzaamheden aan te besteden. “Zo’n proces is toch altijd weer spannend, ook al zijn er in Nederland heel weinig bedrijven die aan onze eisen kunnen voldoen en weten wat we nodig hebben. Dat bleek ook wel, want R3B was de enige inschrijver. Als opdrachtgever wil je dat met het oog op de marktwerking eigenlijk niet, we hebben de aanbesteding ook zeker niet naar het bedrijf toegeschreven. Maar als eindgebruiker was ik zeer tevreden met de uitkomst. Als wij bepaalde wensen hebben, ben ik er altijd van overtuigd dat R3B een oplossing vindt. Dingen komen gewoon voor elkaar. In ons werk is dat heel geruststellend.”
Vragen? Stel ze gerust!
