Eurosafe

Veiligheidslijnen, wat is het doel en hoe onderhoudt u ze?

werklijnen PBM Eurosafe Solutions

Veiligheidslijnen (ook wel werklijnen of vallijnen genoemd) vormen een vast onderdeel van veiligheidsvoorzieningen en PBM-sets. Zo wordt de lijn veelal gebruikt in combinatie met een harnas. Waarbij de lengte is aangepast op het gebruik van de aanwezige valbeveiliging. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met het type werk dat moet worden verricht.

Het is belangrijk dat het doel van een lijn duidelijk is. Moet de lijn een val stoppen? Of is het puur voor de werkpositionering van de gebruiker? Een te korte lijn kan je bewegingsvrijheid beperken. Waarbij een te lange lijn het risico geeft dat je wellicht de grond raakt bij een onverwachte val. Daarbij: wanneer een medewerker werkt bij een (dak)rand, dan mag de lijn niet breken bij een val over een scherpe rand. Het gebruik van de juiste lijn is dus cruciaal voor de veiligheid, maar ook als positioneringslijn voor de bewegingsvrijheid.

We beschrijven hieronder de verschillende doelen van een veiligheidslijn, maar ook wat u het best kunt doen om de lijnen goed te onderhouden.

werklijn
werklijn
werklijn
werklijn
Werklijn Ergogrip
 

Veiligheidslijn als valbeveiligingslijn

Een veiligheidslijn kan worden gebruikt als ‘vanglijn’ bij werkzaamheden op hoogte waar het risico op een val het hoogst is. Zodra een medewerker valt, dan vangt dit type veiligheidslijn de persoon op en stopt de val. Dit heeft als doel dat de persoon de grond niet raakt of andere lager gelegen objecten.

Om letsel bij een val aan een veiligheidslijn zoveel mogelijk te voorkomen, is in dit type veiligheidslijn een standaard valdemper geïntegreerd. De krachten die vrijkomen bij een val worden hiermee opgevangen. Dat verlaagt het risico op ernstig letsel behoorlijk!

Keuring valbeveiliging ESS
Service valbeveiliging Eurosafe Solutions

Wat is een positioneringslijn?

Een positioneringslijn is een touwlijn die ervoor zorgt dat de gebruiker veilig en optimaal kan werken binnen een begrenst gebied. De lengte van de lijn is zodanig afgesteld dat de gebruiker niet voorbij de dakrand kan komen en stelt dus een grens aan de bewegingsruimte. Voor de lengte van de lijn dient men de afstand tussen het ankerpunt en het valgevaar aan te houden. De gebruiker stelt de lengte van de positioneringslijn zelf met behulp van een lijnklem.

De gebruiker ondervindt steun van de positioneringslijn en heeft zijn handen vrij voor de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. De lijn is geen valbeveiliging, hiervoor dient men een valbeveiligingslijn te gebruiken. Omdat de lijn er wel voor zorgt dat de gebruiker veilig kan werken binnen een een begrenst gebied helpt het wel bij de veiligheid en is de kans op vallen van het dak klein.

De positioneringslijn moet altijd gebruikt worden in combinatie met een valbeveiligingslijn en wordt bevestigd aan de D-ring van een harnas. Let op: niet alle harnassen zijn geschikt voor het bevestigen van een positioneringslijn.

Een voorbeeld is de positioneringslijn Skylotec Ergogrip SK12. Deze kan uitstekend gebruikt worden met de daarvoor geschikte harnassen.

Wat kun je doen aan onderhoud?

Om op een werklijn te kunnen vertrouwen is het belangrijk om de lijn voor elk gebruik te controleren. Je checkt de veiligheidslijn op het volgende:

  • Een geactiveerde demper

Zodra iemand met een veiligheidslijn is gevallen, dan is de valdemper geactiveerd. Als dit is gebeurd, dan is het belangrijk de lijn direct te vervangen. Omdat de demper bestaat uit band die in elkaar is gestikt, zie je aan de gescheurde stiksels en de uitgevouwen band dat de demper geactiveerd is.

  • Beschadigde demper

Bij langdurig en veelvuldig gebruik kan een demper beschadigen. Het kan zelfs zo zijn dat een demper wordt geactiveerd, zonder dat een persoon met de lijn is gevallen.

  • Snij- en schaafplekken

Een veiligheidslijn kan geregeld langs een scherpe rand schuren. Zonder voldoende bescherming hiertegen ontstaan scheurtjes, die tot een breuk leiden zodra iemand valt.

  • Gebruik van bevestigingsmiddelen

Veiligheidshaken en andere bevestigingsmiddelen worden gecombineerd met een veiligheidslijn.  Controleer deze middelen altijd voor gebruik van de lijn. Werkt bijvoorbeeld het sluitingsmechanisme nog goed? Is er roestvorming ontstaan door de weersomstandigheden en het niet droog terug leggen van de lijn?

  • Vervuiling

Het kan voorkomen dat de lijn in slechte weersomstandigheden wordt gebruikt. Dit kan zorgen voor vervuiling van de lijn. Ook kan de omgeving waarin een gebruiker moet werken zorgen voor een vervuilde lijn. Om vervuiling te beperken is het belangrijk om een lijn niet na de werkzaamheden nat en vies op te bergen in een PBM-koffer of -tas. Maak de lijn naderhand zo goed mogelijk schoon deze drogen alvorens hem op te bergen.

  • Jaarlijkse keuring en onderhoud door een gecertificeerd persoon

Om een veiligheidslijn als onderdeel van een PBM-set, verantwoord te kunnen gebruiken. Is het van belang dat deze jaarlijks wordt gekeurd door een gecertificeerde persoon. Een PBM-set heeft immers geen onbeperkte levensduur. Vervang de set voordat de houdbaarheidsdatum verstreken is. In onderstaande video laten we de keuring van een PBM-set voor werken op hoogte zien.

Vragen? Neem gerust contact op

Eurosafe biedt maatwerk advies over de te gebruiken lijnen voor uw specifieke werksituatie. Van starre werklijnen tot lijnen met geïntegreerde demping, van korte Y-lijnen tot lijnen die de scherpe randentest hebben doorstaan. Maar ook van toonaangevende merken zoals MSA-Latchways, Miller (Honeywell) en Skylotec.

Davy Nijhof

Trainer/PBM specialist

Bel, mail en volg ons

Bel ons

Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 17:00.
+31 (0) 38 467 19 10

Stuur een e-mail

We doen ons best binnen 1 werkdag te antwoorden.
info@eurosafe.eu

Bekijk onze socials

Vind en volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.
Volg ons op LinkedIn

Altijd op de hoogte

Meer nieuws, meer kennis, meer veiligheid. Schrijf je in voor de Eurosafe Nieuwsbrief en je krijgt elk kwartaal meer van alles.