Eurosafe

Werken op hoogte bij extreme weersomstandigheden

Werken op hoogte valbeveiliging

Bij het werken op hoogte kunnen weersomstandigheden voor onveilige situaties zorgen. Op de grond voelt de temperatuur misschien prima aan. Maar op hoogte kan de wind veel krachtiger zijn dan op de grond.  En maakt die harde wind dat de gevoelstemperatuur veel lager is.

Onweer, harde wind, hevige regenval. Maar ook sneeuw, ijzel, hele lage of hele hoge temperaturen zorgen ervoor dat werken op hoogte gevaarlijk kan zijn. Medewerkers worden blootgesteld aan risico’s die snel voor ongevallen zorgen.

Je mag verwachten dat medewerkers en werkgevers hun gezonde boerenverstand gebruiken. Waait het met windstoten tot 110km/u? Dan is veilig een zonnepaneel plaatsen uiteraard niet mogelijk. Toch is het nodig om regels te verbinden aan werken in extreme weersomstandigheden. Zo is duidelijk wat de spelregels zijn en kan een medewerker én de werkgever hierop terugvallen.

Algemene maatregelen

  • Pas werktijden aan, zodat de meest slechte weersomstandigheden vermeden worden. Met extreme hitte is het bijvoorbeeld wenselijk op tijd te beginnen, zodat vroeg in de middag het werk klaar is.

  • Houd goed contact tussen werkgever en medewerker. Daarnaast moeten collega’s elkaar goed in de gaten houden. Heeft iemand blauwe lippen door de kou? Neem vaker pauze en warm binnen op.

  • Zorg voor goede persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan degelijke handschoenen en stevige werkschoenen.

  • Pas altijd een LMRA toe. Medewerkers die bij een (werk)plek aankomen moeten zich bewust zijn van de gevaren en risico’s. Door voorafgaand aan de werkzaamheden een LMRA uit te voeren, ontstaat er veiligheidsbewustzijn over alle veiligheidsrisico’s.

Werken op hoogte bij harde wind

Het werken op hoogte bij een harde wind of een storm kan zorgen voor onveilige werksituaties op hoogte. Volgens de windschaal is windkracht 7 is harde wind, alles daarboven is nog krachtiger.

Bladeren
Tijdens de herfst vallen veel bladeren van de bomen. Deze bladeren vormen een groot risico bij werken op hoogte. Struikelen, onbruikbare valbeveiliging of gladheid zijn factoren waar dan rekening mee moet worden gehouden. Zo kan het zijn dat een valbeveiligingssysteem bedolven ligt onder een stapel bladeren en dus niet direct zichtbaar is voor een medewerker.

Harde wind
Harde wind kan zorgen voor schade op het dak. Materialen worden weggeblazen of verschoven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegangsladders die omvallen of los hangen. Dakpannen die van een hoger gelegen dak waaien, opstuivend zand dat in ogen kan komen. Daarnaast vangen meegebrachte materialen, zoals zonnepanelen, veel wind.

Het is bij harde wind of storm belangrijk contact tussen werkgever en medewerker te hebben. Het KNMI geeft vroegtijdig advies af over de windsnelheden. Houd dit dus goed in de gaten.

Arbocatalogus: Werk niet op hoogte bij windkracht 6 of meer of bij zware vorst, regen of onweer.

Winters weer

Werken op hoogte na nachtvorst kan uitdagend zijn. Meestal betekent nachtvorst dat vocht aan de grond of oppervlakte bevroren is. Dat veroorzaakt gladheid. Hoewel dit niet altijd snel te zien is, is het belangrijk hier alert op te zijn. Voer dus altijd eerst een LMRA uit en inspecteer het dak of ander oppervlak waarop gewerkt moet worden. Kan het dak veilig worden betreden en kan vervolgens een medewerker zich veilig aanlijnen?

Zo niet, zorg dan voor goed overleg tussen de werkgever en de medewerker. Als gevolg van onwerkbaar weer zit er niets anders op dan het werk op hoogte te staken. Wellicht heeft de werkgever ander werk dat binnen gedaan kan worden.

Omdat niet iedereen het even koud heeft, is het lastig te bepalen wanneer het voor iemand te koud of niet te koud is om te werken. Daarom is het belangrijk dat een medewerker voor zichzelf zorgt. Voldoende warme kleding, geregeld pauze en in de gaten houden of hij of zij het koud heeft is van belang.

CAO-bepaling DIKUDAK: De werknemer is niet verplicht zijn of haar werkzaamheden in de buitenlucht aan te vangen, dan wel voort te zetten, indien sprake is van een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager.

Arbocatalogus: Werk niet op hoogte bij windkracht 6 of meer of bij zware vorst, regen of onweer.

Zomers weer

Bij zomers weer denk je wellicht: heerlijk weer om buiten te mogen werken. En dat is ook zo. Maar niet altijd. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat werken op hoogte bij hitte niet prettig is:

  • De dakbedekking wordt zacht. Hierdoor is er grote kans op uitglijden. Daarnaast wordt het dak beschadigd.

  • Zon op een donker oppervlak op hoogte zorgt voor hogere temperaturen om in te werken.

    Te lange blootstelling aan fel zonlicht en hitte kan zorgen voor een zonnesteek of andere verschijnselen.


Voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen zijn:

  • Voor voldoende water zorgen.

  • Een pet hoed of helm met zonneklep beschikbaar stellen.

  • Geregeld pauze in de schaduw aanbieden.

  • Zonnebrandcrème met een hoge factor meegeven.

    CAO-bepaling BIKUDAK: De werknemer is niet verplicht zijn werkzaamheden in de buitenlucht aan te vangen dan wel voort te zetten bij een temperatuur van 40 graden Celsius of hoger, gemeten op een hoogte van 1,50 meter boven de werkplek. 

Bel, mail en volg ons

Bel ons

Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 17:00.
+31 (0) 38 467 19 10

Stuur een e-mail

We doen ons best binnen 1 werkdag te antwoorden.
info@eurosafe.eu

Bekijk onze socials

Vind en volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.
Volg ons op LinkedIn

Altijd op de hoogte

Meer nieuws, meer kennis, meer veiligheid. Schrijf je in voor de Eurosafe Nieuwsbrief en je krijgt elk kwartaal meer van alles.