Rope Access is één van de meest veilige oplossingen voor werken op hoogte. Het systeem is effectief, kostenbesparend en duurzaam. Het wordt ook wel abseiltechniek genoemd.

Dat is ook precies wat er met deze techniek wordt gedaan. Met Rope Access worden locaties bereikt die normaal gesproken niet of moeilijk toegankelijk zijn. Deze touwtechnieken worden onder andere ingezet voor het reinigen van ramen en gevels, het onderhouden van staalconstructies en het begeleiden van hijswerkzaamheden.

Rope Access door Eurosafe Solutions

Geschikt voor veel situaties

Waar vroeger panden over het algemeen rechthoekig en simpel gebouwd werden, worden er tegenwoordig steeds meer ware kunstwerken ontworpen. Daarbij wordt regelmatig gebruik gemaakt van glazen gevels en moeilijk toegankelijke daken. Het ziet er schitterend uit, maar het onderhoud wordt daardoor lastiger.

Eurosafe Solutions ziet hierdoor een toenemend gebruik van Rope Access technieken om werkzaamheden op hoogte uit te voeren. Het is een veilige en voordelige manier van toegang tot bijvoorbeeld gevels van gebouwen. Daarnaast is Rope Access dé oplossing als hulpmiddelen zoals steigers en hoogwerkers niet toereikend zijn.

Veilig werken op het hoofdkantoor van Essent

IRATA certificering

Rope Access dient alleen door gekwalificeerde Rope Access specialisten te worden gedaan. Deze specialisten zijn getraind en werken volgens de strenge eisen geborgd in het IRATA certificerings- en kwaliteitsysteem. IRATA staat voor Industrial Rope Access Trade Association en zorgt voor certificering en kwaliteit bij het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte.

IRATA bestaat ruim 20 jaar en is oorspronkelijk ontstaan in Engeland. Inmiddels is IRATA wereldwijd actief. Het is dé standaard voor veilig werken met behulp van touwen. Het certificaat wordt steeds meer gevraagd in Nederland. Er zijn drie levels beschikbaar op het gebied van IRATA:

Level 1: Basisopleiding

Level 2: Gevorderde opleiding

Level 3: Gespecialiseerde opleiding op hoog niveau

Rope Access vindt altijd plaats met begeleiding van een een ervaren Rope Access specialist. Deze specialist staat aangemerkt als Level 3 Supervisor en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering van de opdracht op hoogte. Hij/zij heeft minimaal 2.000 zogenaamde ‘touwuren’ gemaakt en wordt periodiek zowel mentaal als fysiek getest. Daarnaast is de Level 3 Supervisor aanwezig om eventueel een reddingsactie op hoogte uit te voeren in geval van een calamiteit.

Het aantal IRATA members in Nederland in 2018 gestegen naar 434. Dit zijn er 54 meer dan het jaar ervoor (+14%). Dit blijkt uit de IRATA Work & Safety Analysis 2019. Wereldwijd hebben 16.626 IRATA specialisten gezamenlijk bijna 20 miljoen geregistreerde uren gewerkt. In 2018 zijn er 166 incidenten gemeld, waarvan 101 bijna-ongelukken, 65 verwondingen en 0 dodelijke ongevallen. We kunnen dus stellen dat Rope Access werkzaamheden een veilige manier van werken op hoogte is. Lees hieronder het rapport.

Rope Access als oplossing voor u

Zijn delen van uw gebouw moeilijk te bereiken met traditionele hulpmiddelen zoals steigers of hoogwerkers? En wilt u uw project effectief, duurzaam en veilig uitvoeren? Geen locatie is te moeilijk voor ons team. U kunt Eurosafe Solutions inzetten voor al dit soort projecten. Of het nu om schoonmaak, onderhoud of andere werkzaamheden gaat, wij hebben altijd een passende oplossing.

Vragen? Neem gerust contact op

Eurosafe Solutions

Eurosafe Solutions

Telefoon: +31 (0)38 467 19 10 E-mail: info@eurosafesolutions.com